The social network

picture picture picture picture
logo

Economische geografische kenmerken ...

Area - 781 km2.
††Bevolking - 61,2 miljoen mensen.
††Capital - Ankara.
††Turkije - South Sea buurman Oekraine.

Afstand tussen Odessa en Istanbul is 690 km van de Krim aan de Turkse kust - 250 km. Belangrijke geografische kenmerken van Turkije - per locatie op het kruispunt tussen Europa en Azie en de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee. Via de Bosporus en de Dardanellen zijn de manier om de oceanen, en over Turkije - van de Europese visie.

Turkije speelt een belangrijke geopolitieke rol. Het is een NAVO-lid en geassocieerd lid van de Europese Gemeenschap en op hetzelfde moment - dit is een groot deel van de islamitische wereld en tyurkomovnih landen die een groot gebied te bezetten.
††Turkije - een parlementair-presidentiele republiek. Volgens de grondwet in 1982, de wetgevende macht behoort tot de Grote Nationale Vergadering. Staatshoofd - de president. Bestuurlijk is het land verdeeld in vilayets.

Europese deel van de Turkije - Thracie, het relatief goed onder de knie gebied met een aangenaam subtropisch klimaat. Aziatische - Anatolie - een 97% gebied van Turkije. Het bergachtige relief van Oost-en Midden-Anatolie, met haar verbazingwekkende landschappen nap≥varidnimi in contrast met de vochtige kust deel van het Zwarte, Egeische Zee en de Middellandse Zee.
††Land is rijk genoeg is om verschillende soorten erts mijnbouw en chemische grondstoffen.

Hier zijn de ontwikkeling van het gebied van wereldwijde betekenis hrom≥t≥v, kwik, hoorn, en wolfraam. Er is uranium, kolen en olie.
††Klimaat grootste deel van het land - een subtropisch Middellandse Zee met een natte winter in het binnenland - de continentale en droog.
††De bevolking. De belangrijkste etnische gemeenschap - de Turken, ze zijn 9 / 10 de bevolking. In het oosten, de thuishaven van miljoenen Koerden en Arabieren, Turkmenen.

Ontvangen bevolking is zeer ongelijk. Dichtbevolkte kust van de Zwarte Zee. Egeische en Marmara, terwijl de Midden-en vooral Oost-Anatolie - een relatief dun bevolkt. Helft van de bevolking woont in steden.

De grootste van hen Istanbul (7,5 miljoen), Ankara (2,6 miljoen), Izmir (2 miljoen), bij Ada, Bursa, Gaziantep, Konya.
††Economie. Turkije behoort tot landen met serednorozvinutih gediversifieerde economie. Dit - de industriele agrarisch land, die geleidelijk begint te leiden van de industrie suprematie. Met succes niet-reele sector - handel, financien, internationale Toerisme, Onderwijs en Wetenschappen.

Het deeltje structuur van het BBP van Industrie (inclusief bouw-en vervoer) meer dan 40%, de landbouw - 20%, hoewel zij in dienst is nog steeds de helft van de economisch actieve bevolking. Turkije industrie produceert kolen, olie, ijzer en chroom ertsen. Ontwikkelde lichte en voedingsmiddelenindustrie worden aangevuld metallurgie, olieraffinage, chemie, bedrijven die auto's en militaire uitrusting, machines en voertuigen te produceren.

De basis van de landbouw van het land - gewas, waarbij twee derde van de productie biedt. Behandeld 28,5 miljoen hectare, waarvan 3,8 miljoen - bevloeide oppervlakten. Het gebruikt ook 24 miljoen hectare grasland. De belangrijkste gewassen - granen, met name tarwe, die verzamelen tot 20 miljoen ton. Geteelde gerst en mais.

De belangrijke plaats ingenomen door industriele gewassen - suikerbieten, tabak, katoen, zonnebloem, druiven, vijgen (vijgen), citrusvruchten en olijven. Vee - met name veel gebruikt graslanden van Centraal-en Oost-Anatolie. Bred koeien, schapen en geiten, die waardevolle angora wol (mohair) bieden.
††Turkse economie wordt geleidelijk overgebracht naar het model van export-georienteerde economie, die actief is het invoeren van de wereldmarkt.

De basis van de export van het licht (in het bijzonder textiel en kleding), voedsel industrie en landbouw. Turkije exporteert doek, gekleed, lederwaren, tarwe, rozijnen, vijgen, gedroogd fruit, noten, tabak, katoen, mohair, chroom erts. Dovozili stookolie, machines en uitrusting.

Negatieve handelsbalans gecompenseerd door overmakingen uit het emigranten (enkele miljoenen Turken werken in het buitenland), inkomsten uit toerisme en buitenlandse leningen. Belangrijkste handelspartners van Turkije - EU-landen, met name Duitsland, de Arabische landen, de VS en Japan.
††Territoriale verschillen.

Turkije kunnen worden verdeeld in het industriele Westen, de agro-industriele centrum en het zuiden, de agrarische-Oosten. In het Westen, de belangrijkste organisatie van centra - grootstedelijk gebied van Istanbul en Izmir, die worden geassocieerd met een ontwikkelde en gediversifieerde economische regio's van de kust van de Marmara en de Egeische Zee. Belangrijke centra - Istanbul, Izmir, Bursa, Gaziantep. In Centraal-Anatolie, Turkije onderscheidt zich - de hoofdstad van Turkije en de oude stad. Belangrijke agrarische gebieden zijn gelegen aan de Zwarte Zee kust.

Middellandse Zee heeft niet alleen de landbouw, maar ook de industrie, en een belangrijkste toeristische en recreatieve gebied, een soort van "geld shop" van het land. Belangrijkste stad hier - Adam. Mersin, Antalya. Oosten - de minste opgenomen van het land.

E grote steden van Trabzon, Erzurum, Diyarbakir.
Gebaseerd op materialen traveltoturkey.ru - Speel in Turkije Resorts en hotels

© Copyright reizen.folksy.info. Reizen, recreatie en stedelijke.