The social network

picture picture picture picture
logo

Zagreb -. Kroatie Pearl

Land - Kroatie
  Area - 641,29 vierkante km
  Alle tijden zijn CET (UTC +1), Zomer (DST) DST (UTC +2)

Postcode - 10000
  Het netnummer - 01
  Zagreb (Duits: Agram, Hongaars: Zagrab) - de hoofdstad van Kroatie
  Zagreb - culturele, wetenschappelijke, filmische, economisch en bestuurlijk centrum van de Republiek Kroatie. Volgens de volkstelling bevolking van Zagreb in 2008, componeert 786 200000

De stad is gelegen tussen de zuidelijke hellingen van de berg Medvednica (Medvednica) en de noordelijke en zuidelijke oever van de rivier de Sava.
  De gunstige geografische ligging biedt uitstekende vervoersverbindingen slagader voor peredivizheniya tussen Centraal-Europa en de Adriatische Zee.
  In Zagreb, gelegen centrale overheid, bestuurlijke organen en bijna alle ministeries.
  De eerste vermelding van de naam Zagreb check-in ongeveer 1094, hoewel de oorsprong onbekend is.

Volgens de lokale legende, in het Kroatisch als namesnik van de Koning reisde woestijngebied, het is bekrast (zagrebao) baseren hun zwaarden. Een gevolg van deze kwam de naam van de stad. Hoewel wetenschappers ervan uit dat de naam van de stad de oorsprong van de naam van de gevulde put of voloy Graba neemt. Sommigen hebben gesuggereerd dat de naam komt van de term 'za Breg' (buiten de heuvel). De heuvel kan zijn de oever van de rivier de Sava, die wordt verondersteld om vroeger hebben gevloeid naar het centrum van de stad.

Vandaar dat het woord kan zijn gecombineerd in een woord, en dus werd geboren de naam van Zagreb. Volgens een andere legende rasprostronennyh, neemt de naam van de bron van de Kroatische Zagreb woorden van Slavische oorsprong gemeenschappelijke zagrabiti (om te graven). Volgens deze legende, de stad gouverneur, die wilde drinken, bestelde hij een meisje genaamd Manda water uit Lake Mandu s EVAC (nu een fontein), met behulp van de constructie: "Zagrabi, Mando!".

Zagreb - Kroatie Pearl

Er is een aanname dat de naam Zagreb is verbonden met Iran Zagros.
  
  Het klimaat is vochtig subtropisch in Zagreb, met vier verschillende seizoenen. De zomers zijn heet, winters - koud.

Gemiddelde wintertemperatuur - 1 ° C, gemiddelde zomer temperatuur - 20 ° C. Vooral de hot eind mei. Podnimaetsya temperaturen boven 30 ° C. De hoogst gemeten temperatuur - 40,4 ° C in juli 1950, de laagste -27,3 ° C in februari 1956.
  Zagreb - een stad met een rijke historie. De eerste geregistreerde verschijning van de naam van Zagreb datiruetsya 1094 jaar.

Terwijl de stad bestaan ??als twee verschillende steden: de kleinere, oostelijke Kaptol (Kaptol), voornamelijk bewoond door de geestelijkheid, die leefde in Zagreb de kathedraal, en een grote, westerse Grades (Gradec), voornamelijk bewoond door boeren en handelaren. Cijfers en Zagreb werden samengevoegd in 1851. Gedurende het bestaan ??van Joegoslavie, Zagreb was het belangrijkste zakencentrum. Na het uiteenvallen van Joegoslavie, Zagreb werd de hoofdstad van de Kroatie.

Geschiedenis van Zagreb nachinaetsya veel eerder dan de datum van 1094, toen de Hongaarse koning Ladislaus (Ladislaus) een bisdom opgericht. Naast de bisschop begon kwartaal, die zich ontwikkelden in het noorden van de kathedraal, evenals het kwartaal Gradec op een nabijgelegen heuvel te ontwikkelen. Vandaag is de laatste - de Upper Town van Zagreb en is een van de opgeslagen wijken.

In 1242 beide delen van de stad aangevallen door de Tartaren. Als een teken van dankbaarheid voor de bevrijding van de Tartaarse juk Kroatische en Hongaarse koning Bela IV geschonken Graden en boden haar burgers vrijstelling van de wetten van de provincie en autonomie. Na deze begon te gebeuren confrontatie tussen het bisdom Zagreb en de vrije bovenstad Grades, gedeelde land en fabrieken. De term Zagreb werd gebruikt om de twee steden in de 12e eeuw te scheiden.

Zagreb op dat moment diende als het politieke centrum van Kroatie en Slavenii. In 1850 werd de stad verenigd onder het bewind eerste burgemeester - Janko Kamauf.
  In de 17e eeuw. Zagreb werd gekozen om de Kroatische onderkoningen host. Op uitnodiging van het Kroatische parlement de jezuieten kwam naar Zagreb en bouwde de eerste middelbare school. In 1669 richtten zij de universiteit, waar pripodovalis filosofie, theologie.
  Tijdens de 17e en 18e eeuw Zagreb werd zwaar verwoest door brand en pest.

Zagreb - Kroatie Kroatische Pearl

In de 19e eeuw Zagreb was het centrum van de Kroatische nationale opwekking. Hij was getuige van de bouw van vele culturele en historische gebouwen.
  De eerste spoorlijn die verband houden met Zagreb en Sisak Zidiani, werd geopend in 1862, en in 1863 Zagreb kreeg een gasfabriek. Zagreb waterleidingbedrijf werd geopend in 1878 en de eerste door paarden getrokken trams begonnen om gebruikt te worden in 1891. De fabriek werd in 1907 opgericht, en werd ontwikkeld in 1880-1914 na de aardbeving in Zagreb.

De eerste helft van de 20e eeuw otlechilas grote uitbreiding van Zagreb. In de jaren 1920 de bevolking van Zagreb is toegenomen met 70 procent - de grootste demografische boom in de geschiedenis van Zagreb. In 1926 de eerste radio-station begonnen met uitzenden op het gebied van Zagreb, en in 1947 Zagreb Fair werd geopend. Na de Tweede Wereldoorlog, het gebied tussen de spoorweg en de Sava rivier pochtsvstvovala nieuwbouw boom.

Sinds het midden van de jaren 1950 de bouw van nieuwe woonwijken ten zuiden van de Sava rivier heeft geleid tot rasshmreniyu Zagreb in het zuiden en oosten.
  Zheleznadorozhny station en de internationale luchthaven werden gebouwd in het zuiden van de rivier de Sava. In 1987 Zagreb gastheer van de Zomer Universiade.
  In 1991, Zagreb werd de hoofdstad van Joegoslavie.

Tussen Kroatische onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995) was het toneel van Zagreb deysvy militair, maar het is zeker te vermijden zware schade. In mei 1995, Zagreb, werd neergeschoten Servische artillerie. Een gevolg hiervan is het doden van zeven burgers.

Zagreb - de grootste stad van Kroatie en is de enige Kroatische stad waarvan de bevolking meer dan een miljoen. Volkstelling van 2001 telde 779.145 inwoners, maar door 2006 is het aantal gestegen tot 784 900. In 2007 was dit aantal toegenomen tot circa 1,2 miljoen. De meeste burgers van de Kroaten, die samen 91,94% van de bevolking. 40 066 inwoners behoren tot etnische minderheden.

Deze etnische minderheden zijn Serviers, 18 811 (2,41%), 6204 Bosniers (0,80%), 4030 Muslim nationaliteit (0,52%), 3389 Albanezen (0,43%), 3225 Slovenen (0,41%) 1946 Roma (0,25%), 1131 Montenegrijnen (0,17%), 1315 Macedoniers (0,17%) en anderen.
  Belangrijkste geteelde producten: elektrische machines en apparatuur, chemische producten, farmaceutische producten, productie stof. Zagreb - International Trade Center, en yavlyaetsya transport slagader van Midden-en Oost-Europa.

Volgens de grondwet, de stad van Zagreb heeft een bijzondere status van Zagreb - Centrum van de vijf grote Kroatische snelwegen. Tot voor kort, alle Kroatische snelweg of gestart, of eindigde in Zagreb.
  
  In 2007 Zagreb beschikt over zeven bruggen over de rivier en de twee bruggen Savu.Est spoor door Sava. De rol van het openbaar vervoer in de stad dragen trams en avtobusay. Er is ook een kabelbaan naar de historische wijk. Taxi dostatono beschikbaar, hoewel de prijzen iets hoger dan in andere steden.

De stad heeft een uitgebreid tramnetwerk met 15-dagen en 4 nachten lijnen, die de meeste van de stad te dekken. De eerste tram lijn werd geopend op 5 september 1891. Trams reis meestal met een snelheid van 25-50 km / u, maar vertraagde tijdens het spitsuur.

Zagreb Airport, bekend als 'Pleso Airport' is de belangrijkste Kroatische internationale luchthaven. Luchthaven - de belangrijkste Kroatische vliegbasis ook.
  
  De stad heeft 136 basisscholen en 100 scholen voor voortgezet onderwijs, waaronder 30 scholen en vijf instellingen voor hoger onderwijs en 9 prive professioneel scholen van het hoger onderwijs.

Opgericht in 1669, de Universiteit van Zagreb is de oudste in Kroatie en een van de grootste en oudste universiteiten in Zuidoost-Europa. Tal van musea in Zagreb, perfect illustreren de geschiedenis, kunst en cultuur niet alleen van Zagreb en Kroatie, maar ook in Europa en de wereld. Een collectie van het Archeologisch Museum componeert bijna 400 000 verschillende tentoonstellingen en gedenktekens.

Kroatische Natural History Museum bevat een van de belangrijkste collecties in de wereld van musea neandertaltsevyu.V afwikkeling van Technology (opgericht in 1954) hield de oudste machine, die datiruetsya 1830. Museum van de Stad van Zagreb werd opgericht in 1907. Het is een gerestaureerde monumentale complex van het voormalige klooster.

Het Museum voor Toegepaste Kunst werd opgericht in 1880 met de bedoeling om werken van kunst en ambacht te behouden. Waardevolle historische collecties bevinden zich ook in de Kroatische School Museum, het Kroatische Jacht Museum en anderen.
  
Auteur - Natalia, Resource - http://pindosnews.com/city/11-zagreb.html

© Copyright reizen.folksy.info. Reizen, recreatie en stedelijke.